John Fogerty

Afgelopen week stond hij in het Ziggo Dome in Amsterdam, John Fogerty, oud frontman van Creedence Clearwater Revival, en ook als solo-artiest succesvol. Een mooi moment dus om het verhaal van deze band nog eens onder de aandacht te brengen.

Het bandje bestond uit John en zijn broer Tom Fogerty, Stu Cook op bas en drummer Doug Clifford. Hoewel hun muziek anders doet vermoeden kwamen ze uit de omgeving van San Francisco, en ze hadden veel succes in de jaren 1968 t/m 1972. Ze begonnen onder de namen The Blue Velvets en The Golliwogs, maar veranderden hun naam naar Creedence Clearwater Revival toen ze een contract kregen met Fantasy Records. Deze naam kwam voort uit een samenvoeging van de voornaam van een vriend van Tom (Credence Newball), een reclame voor een biermerk ("Clear Water" Olympia bier - misschien dat we daarom als Olympia Classics zo van de band houden) en het feit dat ze opnieuw met z'n allen met een band bezig waren (Revival).

Ze speelden op Woodstock in 1969, het door regen geteisterde festival waar Fogerty ook "Who'll Stop The Rain" schreef. Dat jaar zouden ze maar liefst 3 succesvolle albums produceren met een hele lijst klassiekers erop. Na het grote succes kwamen de spanningen in de groep doordat John steeds duidelijker de (creatieve) spil werd waar de band om draaide. Als eerste stapte Tom uit de groep, en daarna eisten de andere bandleden meer inspraak in het volgende album, Mardi Gras. Dit werd (waarschijnlijk mede doordat Fogerty zich door de interne beslommeringen alleen met z'n eigen nummers bemoeide) geen groot succes, en door de spanningen hield de band op te bestaan.

John Fogerty ging "solo" verder, o.a. als "The Blue Ridge Rangers" en ook begon er wrijving te ontstaan tussen Fantasy Records en John Fogerty over de rechten op de CCR muziek, wat ertoe leidde dat John jarenlang zijn oude successen niet wilde spelen, en hij betrekkelijk weinig nieuwe muziek schreef. Dat laatste begon in de jaren 80 weer met als resultaat bijvoorbeeld het succesvolle album Centerfield. Uiteindelijk is John gelukkig weer de oude muziek gaan spelen, maar de ruzie tussen hem en de rest van de band werd er niet minder om.

Ook na de dood van Tom in 1990 was er een hevige strijd op allerlei vlakken. Zo heeft John geprobeerd de nieuwe band van Doug en Stu (Creedence Clearwater Revisited) te laten verbieden, wat ertoe leidde dat John ook niet de naam "Creedence Clearwater Revival" mag gebruiken in aankondigingen van shows e.d. Het dieptepunt was toen CCR in 1993 opgenomen werd in de Rock N Roll Hall of Fame; John Fogerty speelde op het podium de nummers van de band met o.a. Robbie Robertson en Bruce Springsteen, terwijl Doug en Stu van het podium gehouden werden. Zelfs de as van Tom was aanwezig bij de ceremony omdat iedereen verwachtte dat ze wel samen zouden optreden...