Paul Carrack

Het standaard verhaal is dat bij een band de zanger eruit stapt om een solo carriere te starten die vervolgens meer of minder succesvol is. Er zijn echter maar weinig zangers die zowel succesvol zijn solo als binnen meerdere bands - zo iemand is Paul Carrack.

Misschien niet de meest bekende naam, maar als luisteraar van Olympia Classics hoor je hem toch regelmatig voorbij komen. Voor Carrack (geboren in 1951) begonnen de successen met het bandje Ace (o.a. de hit How Long), waarna hij als toetsenist meespeelt op de laatste 3 albums van Roxy Music. Daarna wordt hij gevraagd om als zanger bij de band Squeeze te komen, en prompt scoren die een hit met Tempted.

Na wat werk met Nick Lowe en John Hiatt (ook niet de minsten natuurlijk) wordt hij gevraagd om bij het nevenproject van Mike Rutherford (Genesis) te komen zingen, en dat leidt tot hits als Silent Running, Living Years en Over My Shoulder.

Ondertussen komen er ook nog wat solo platen uit, en ook daarmee weet hij de hitlijsten te vinden met de singles "Dedicated", "Need You" en "Don't Shed A Tear". Tussen de bedrijven door wordt er ook nog muziek opgenomen met o.a. Roger Waters (Pink Floyd). Ook Don Felder en Timothy Schmitt van de Eagles willen met hem werken, maar dat project komt nooit van de grond vanwege het weer bij elkaar komen van de Eagles; het zorgt er wel voor dat 1 van de door Carrack meegeschreven nummers op het Eagles album "Hell Freezes Over" terecht komt.

Paul Carrack maakt nog steeds muziek als solo muzikant en treedt ook nog steeds op. Een bekende naam is het niet geworden, maar zoals Record Collector ooit opmerkte: "Als commercieel succes gelijk gewaardeerd wordt aan zangkwaliteiten, dan had Paul Carrack in het rijtje Elton John en Paul McCartney gestaan"...