Platenconnectie: 10..9..8..

Voor de platenconnectie van deze week richten we ons vizier op het Verenigd Koninkrijk, en wel in het bijzonder op de UK Singles hitlijst. Al sinds 1940 worden er hitlijsten samengesteld, in de eerste jaren door het Amerikaanse blad Billboard, en daar kwamen andere landen later bij. In Nederland bijvoorbeeld startte onze bekendste hitlijst, de Nederlandse Top 40, in 1965, maar waren er al eerder lijsten in muziekbladen. De eerste lijst in het Verenigd Koninkrijk stond op 14 november 1952 in het blad NME, en zou uiteindelijk uitgroeien tot de huidige hitlijst van 100 nummers die tegenwoordig The Official Singles Chart heet.

In de platenconnectie een tweetal artiesten die rondom die hitlijst een bijzondere staat van dienst hebben.

Allereerst de artiest met de meeste singles in die lijst (afgezien van alle Glee nummers die de lijst later zouden overspoelen): Cliff Richard. In totaal heeft hij, zowel solo, samen met andere artiesten en natuurlijk met z'n begeleidingsband The Shadows, een recordaantal nummers in de hitlijst, waarvan meer dan 130 de Top 20 haalden. Hoewel iedereen hem als Cliff kent en zal aanspreken, werd hij geboren als Harry Webb in oktober 1940, en zou hij vanaf 1958 dus erg regelmatig de hitlijsten vullen - tot op de dag van vandaag komt hij met nieuw werk wat steeds weer scoort. Hij heeft tot op heden 14 nummer 1 hits op zijn naam staan.

De connectie maken we dit keer met een andere Engelsman, eveneens niet bekend onder z'n geboortenaam (Reginald Dwight), en ook verantwoordelijk voor tientallen hits in de lijst. Elton John (wie anders) is inmiddels weliswaar bezig met het afscheid nemen van het publiek, maar ook hij is al meer dan 50 jaar actief in de muziekindustrie. Met "Candle In The Wind '97" heeft hij de best verkochtte single in het Verenigd Koninkrijk op zijn naam staan (bijna 5 miljoen exemplaren).

De connectie die we deze week in gedachten hebben? Zowel Elton als Cliff hebben samen met een handjevol andere artiesten iets unieks voor elkaar gekregen: In de Engelste hitlijst zijn ze er in geslaagd om voor de 10 hoogste posities in de hitlijst een single te hebben gehad die deze als hoogst behaalde plek heeft.