Platenconnectie: Anyplace Anywhere Anytime, Let's Tango

Begin jaren 80 kwam er ineens een ander geluid uit het Oosten: de Neue Deutsche Welle. Na een aantal underground bands kwam het ook voor het grote publiek ter ore met bands als de Spider Murphy Gang, Trio en vooral Nena.

Die band ontstond in 1982 en scoorde met hun tweede single "99 Luftballons" een grote hit wereldwijd. Toen ze in Nederland waren voor TV opnames voor Toppop maakten ze een filmpje op de Harskamp wat een dusdanige impact had dat het overal als videoclip gebruikt werd. Het succes leidde tot het uitbrengen van een album, en de hits bleven in zowel Duitsland als Nederland komen. Toen het 2e album uitkwam (met als titel "? (Fragezeichen)") brak de band ook door in de Verenigde Staten. Vreemd genoeg werd daar niet de Engelstalige versie maar juist de originele Duitse versie van "99 Luftballons" een hit.

Men bleef het echter ook in de engelstalige landen zoeken in vertalingen. Het derde album, "Feuer Und Flamme" (1985) bracht als eerste single "Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann" naar voren. Voor de engelstalige markten besloot men het hele album te vertalen en uit te brengen. De titel werd "It's All In The Game" en bestond uit exact dezelfde nummers als het origineel, alleen in gedeeltelijk letterlijke en gedeeltelijk wat vrije vertalingen. De single werd bijvoorbeeld "Anyplace, Anywhere, Anytime". Voor de vertalingen klopte men aan bij een Canadese dame die als singer/songwriter te boek stond: Lisa Dalbello. Ze had eind jaren 70, begin jaren 80 al geprobeerd muzikale voet aan de aarde te krijgen, maar dat was nog niet gelukt. De klus voor Nena was dus welkom en ze was verantwoordelijk voor alle vertalingen op het album.

In 1987 zou ze haar vijfde album ("She") uitbrengen, en daarop stond een nummer wat een top 10 hit zou worden in Nederland: Tango. Na nog een aantal pogingen dat succes te benaderen stopte ze zelf met muziek maken halverwege de jaren 90, maar ze bleef actief met het schrijven van muziek en produceren van andere artiesten, waaronder Heart, Julian Lennon en Patty Labelle. De remake van "Anyplace, Anywhere, Anytime" zou Nena samen met Kim Wilde nog een nummer 1 hit in de Top 40 opleveren in 2003.