Platenconnectie: Baas boven baas

Soms kom je van die platen tegen in de kast waar je eigenlijk niet van gerealiseerd hebt wie ze geschreven hebben. Vandaag pikken we er een tweetal uit.

Allereerst Greg Kihn. Deze zanger uit Baltimore verhuisde begin jaren 70 naar Californie, en na wat baantjes kwam hij te werken in een platenzaak. Van het een kwam het ander en in 1976 formeerde hij een bandje, de Greg Kihn Band waarmee hij een aantal platen opnam. Hij brak in 1983 echt door met het nummer "Jeopardy" van het album Kihnspiracy, een plaat die ook hier in Nederland populair was, maar al in 1977 had hij een tipparade notering met "For You", en die plaat lichten we er even uit. De schrijver van het nummer was namelijk niemand minder dan Bruce Springsteen, die het opgenomen had voor z'n album Greetings from Asbury Park.

Diezelfde Springsteen was ook groot fan van klassiekers als Roy Orbison en Johnny Cash. Voor die laatste zou hij enkele nummers leveren voor het album Johnny 99 uit 1983. Het album start met Highway Patrolman van The Boss, maar ook het titelnummer kwam uit zijn koker. Beiden stonden origineel op zijn album Nebraska uit 1982.