Platenconnectie: Bring It On Home

In 1962 was Sam Cookie zo'n beetje op het hoogtepunt van z'n roem aanbeland. Op de successen uit de jaren 50 kon hij verder bouwen, en begon zich ook politiek uit te laten. Lastig natuurlijk voor een zwarte zanger, maar tot zijn dood in 1964 zou hij regelmatig nummers opnemen waarvan de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten zou begrijpen dat er een boodschap in zat. Vaak zouden ze weggestopt worden als B-kantjes op singles, want platenmaatschappij RCA wilde er z'n vingers liever niet aan branden.

Zo nam hij in dat jaar, 1962, een eigen geschreven nummer op wat op single samen met "Having A Party" zou verschijnen. Dat nummer zou natuurlijk het meest gepromoot worden door RCA, maar ook het bewuste nummer, "Bring It On Home To Me" zou het op zichzelf goed doen in de hitlijsten en het tot de 13e plek in de Billboard Hot 100 brengen. Later zou het nummer worden opgenomen door The Animals en nog veel meer roem verzamelen. De kenmerkende 2e zangstem, die het "antwoord" geeft in het refrein, is afkomstig van Lou Rawls.

Het zou daarmee 1 van de eerste successen van deze zanger, geboren in 1933, worden. Het eerste hitsucces op eigen naam had hij in eigen land in 1965, en hij zou met regelmaat in de lijsten te vinden zijn tot in de jaren 80. In Europa leerden we hem pas in 1976 kennen via "You'll Never Find Another Love Like Mine", maar ook "See You When I Git There" (1977),  "Lady Love" (1978) en "Fine Brown Frame" samen met Diana Reeves (1989) drongen door tot de Nederlandse hitlijsten. Rawls stierf in 2006 op 72-jarige leeftijd.