Platenconnectie: Broers Down Under

Regelmatig komt er muziek overwaaien vanuit Australiƫ wat hits worden aan deze kant van de wereld. Zo'n beetje de eerste groep die dat lukte waren de Easybeats, een groep bestaande uit migrantenfamilies. Zo waren er leden uit Engeland, Nederland (Hans van den Berg onder de naam Harry Vanda en Dick van der Sluijs) en Schotland (George Young). In 1966 scoorden ze een wereldhit met "Friday On My Mind", maar ook "Hello, How Are You" is een klassieker geworden.

Twee van de bandleden, Vanda en Young, bleven samen muziek maken en vormden in de jaren 70 het groepje "Flash And The Pan", bekend van "Hey, St. Peter" uit 1977 en "Midnight Man" (1985). Ze waren ook succesvolle producers, onder andere voor Jong Paul Young (geen familie) en een ander Australisch bandje, AC/DC.

Die band was opgericht door twee jongere broers van George Young, Angus en Malcolm. Ze worden gezien als pioneers van de Hard Rock, maar zien hun muziek zelf meer als Rock N Roll. Het album "Back In Black" verkocht wereldwijd 45 miljoen exemplaren en staat daarmee bovenin de lijst met best verkopende albums. Klassiek geworden hits die je regelmatig op Olympia Classics voorbij hoort komen zijn bijvoorbeeld "Whole Lotta Rosie", "Highway To Hell" en "Thunderstruck".

Er was overigens ook nog een vierde broer in de Young familie (George); die bleef in Schotland wonen en zou ook in de muziek belanden via de band Grapefruit ("Deep Water").