Platenconnectie: Diamantjes

De eerste plaat in de connectie van deze week komt uit 1967. De Schotse zangeres Marie McDonald McLaughlin Lawrie, beter bekend onder de naam Lulu, had al in 1964, op 15 jarige leeftijd, een hit gescoord met het nummer "Shout", een cover van de Isley Brothers. Daarna wilde het niet echt vlotten met de carriere, maar in 1967 was het weer raak met "The Boat That I Row", waarna de hits bleven komen. In 1969 zou ze voor het Verenigd Koninkrijk meedoen aan het Eurovisie Songfestival met "Boom Bang A Bang", waarmee ze samen met Spanje, Nederland en Frankrijk op de eerste plaats eindigde.

De connectie die we zoeken is met de Britse band UB40. Ontstaan in Birmingham in december 1978 zou de band verantwoordelijk zijn voor 50 singles die de Britse hitlijsten zouden halen met hun kenmerkende, op Reggae gebaseerde muziek. De plaat die we deze ochtend draaien is "Red Red Wine", een nummer 1 hit in de Verenigde Staten. Ondanks, of misschien wel dankzij, het succes zou zanger Ali Campbell na 29 jaar de band verlaten in januari 2008, waarna de personeelswisselingen elkaar opvolgden. Omdat Campbell uiteindelijk ook weer als "stem van UB40" ging optreden ontstond er een grote ruzie tussen de verschillende partijen, die resulteerden in rechtzaken en een hoop moddergooien in de pers.

Wat deze twee platen verbindt is dat beiden geschreven zijn door Neil Diamond. Bekend als zanger en acteur heeft hij echter ook veel nummers op zijn naam staan, iets wat al voor zijn eigen successen begon met nummers voor Jay & The Americans (Sunday And Me) en The Monkees (bijvoorbeeld I'm A Believer en A Little Bit Me - A Little Bit You).