Platenconnectie: Een bezoekje aan Canada

In onze zoektocht naar connecties tussen platen brengen we vandaag een bezoekje aan Canada. Er zijn diverse bekende artiesten uit dit land afkomstig, denk bijvoorbeeld aan Gino Vanelli en Bryan Adams, maar ook Randy Bachman hoort daarbij.

Al begin jaren 60 was hij actief in de muziek, en toen zijn bandje (The Guess Who) in 1965 een cover opnam van Johnny Kidd's "Shakin All Over" scoorden ze er een flinke hit mee. Daarna droogde het even op om eind jaren 60 weer toe te slaan met bijvoorbeeld "American Woman", een nummer wat de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten haalde. Door het drukke schema besloot Bachman in 1970 de band te verlaten, en na wat solo werk richtte hij in 1973 de band Bachman-Turner Overdrive op.

Daarmee zou hij nog een aantal hits scoren in de jaren 70: Takin' Care Of Business, Roll On Down The Highway en You Ain't Seen Nothing Yet zijn klassiekers die op Olympia Classics ook regelmatig voorbij komen. Na wat onenigheid besloot Bachman ook deze band te verlaten in 1977; de groep zou als "BTO" verder gaan, en Bachman richtte zich op een solo album.

Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon, en in 1979 richtte hij opnieuw een bandje op: Ironhorse. Ook daarmee had hij succes: "Sweet Lui-Luise" was een hit in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Heden ten dage is Bachman nog steeds actief in de muziek, is het niet solo, dan wel met 1 van z'n bandjes waarin hij de afgelopen decennia gespeeld heeft. Ook zijn zoon, Tal Bachman, is artiest en hier in Nederland vooral bekend van She's So High uit 1999.