Platenconnectie: Een prijs waard

Naar aanleiding van de platenconnectie van vorige week kwam er een suggestie binnen om een keer iets met Bob Dylan en zijn muziek te doen. Zijn oeuvre is tenslotte uitgebreid genoeg, en enkele jaren geleden ook nog goed genoeg bevonden voor een Nobelprijs, dus wie zijn wij van de Olympia Classics om daaraan te tornen.

Bob, Robert Zimmerman voor vrienden, is geboren in 1941 en heeft nooit veel waarde gehecht aan wat anderen van hem dachten; hij deed altijd zijn eigen zin, en toen hij bekend was geworden met folkmuziek introduceerde hij vrolijk elektrisch versterkte gitaren in zijn nummers wat hem bij optredens niet in dank werd afgenomen. Hij sprak zich graag uit, al dan niet in muziek waar bijv. het nummer Hurricane een goed voorbeeld van is, staat er bekend om dat je nooit weet hoe lang (of beter: kort) een optreden van hem gaat duren, en de toegekende Nobelprijs was voor hem geen reden om blij van zijn stoel in 1 van zijn huizen op te springen om in het vliegtuig naar Zweden te stappen. Maar ja... zijn muziek is wel bepalend geweest over meerdere decennia. In de platenconnectie deze week een tweetal voorbeelden.

Afzonderlijk van elkaar hadden ze al hits, Robert Palmer en UB40, maar toen ze samen een nummer opnamen kozen ze voor een song van Bob Dylan. I'll Be Your Baby Tonight was al in 1967 op de plaat gezet door hem, en in de tussenliggende periode door een hele rij anderen; van Emmylou Harris via Engelbert Humperdinck tot The Hollies, en ook onze eigen George Baker had al een versie opgenomen, maar dat wierhield de gelegenheidscombinatie er in 1990 niet van om weer een top 5 hit te scoren met deze compositie.

Een hit werd het niet voor The Golden Earring in 1996 toen ze het Dylan nummer This Wheel's On Fire opnamen. Het was een single van het het Naked II album en is voornamelijk bekend van Julie Driscoll die het in 1968 tot de top 5 in de UK bracht. In 1992 nam ze het opnieuw op samen met Adrian Edmonson (van The Young Ones en Bottom) voor de serie Absolutely Fabulous. De versie van de Earring bleef steken in de tipparade.