Platenconnectie: For What It's Worth: I'm Allright

Op woensdagochtend om half 11 draait Eric van Gorkom 2 platen die "iets" met elkaar te maken hebben: de Platenconnectie. Deze week: For What It's Worth: I'm Alright. Het zou zomaar een nieuw liedje kunnen zijn, maar we hebben het natuurlijk over twee verschillende nummers van respectievelijk Buffalo Springfield en Kenny Loggins.

Laten we met de jongste plaat beginnen: Kenny Loggins en I'm Alright. Geen grote hit in Nederland, maar hier wel bekend uit de film Caddyshack, een comedie uit 1980. Het was de eerste van een reeks hits die Kenny zou hebben en die allemaal uit films kwamen. Denk bijvoorbeeld aan "Danger Zone" uit de film Top Gun en "Footloose" uit de gelijknamige dansfilm. Voor zijn solo hits had hij zijn sporen echter al verdient in de muziek, niet in de laatste plaats door zijn kwaliteiten als liedjesschrijver. Zo was hij samen met Michael McDonald verantwoordelijk voor de Doobie Brothers hit "What A Fool Believes".

De eerste successen had-ie echter in het duo Loggins & Messina: bij Olympia Classics komen regelmatig "My Music" en "Your Mama Don't Dance" voorbij. Het was een duo wat eigenlijk nooit de bedoeling had om te bestaan: Kenny Loggins zou solo gelanceerd worden door producer Jim Messina, maar omdat Messina al een naam opgebouwd had leek het hen verstandig om de naam van Jim toe te voegen en zo Kenny een vliegende start te geven. Toen het eerste album klaar was, bleek de invloed van Jim Messina zo groot te zijn dat ze wel als duo verder moesten.

Jim Messina een bekende naam? Jazeker! Misschien niet voor de gemiddelde muziekliefhebber, maar anno 2018 weten we bepaalde bands uit de geschiedenis beter te waarderen als toen ze actief waren. Bijvoorbeeld Poco, het bandje waarin Randy Meissner zal voordat-ie onderdeel werd van The Eagles. Dat bandje werd opgericht door Richie Furay, Rusty Young en, jawel, Jim Messina, waarbij de titel van hun eerste album, Pickin' Up The Pieces, refereerde aan het feit dat ze met Poco begonnen nadat de vorige band waarin ze allemaal zaten uit elkaar gevallen was: Buffalo Springfield.

Dat groepje, Buffalo Springfield, blijkt achteraf gezien met de 3 albums, enkele singles, en slechts 3 actieve jaren, een grote invloed op de popmuziek te zijn geweest. Behalve dat Jim Messina er z'n latere Poco muziekvrienden trof (Poco is van grote invloed geweest op het geluid van de Eagles), was het ook een samenwerking tussen Neil Young en Stephen Stills die later furore zouden maken bij Crosby, Stills, Nash & Young. Die Stephen Stills was ook verantwoordelijk voor de grootste hit van Buffalo Springfield: "For What It's Worth (Stop, Hey What's That Sound)", een nummer geschreven als reactie op rellen die in november 1966 plaatsvonden op de Sunset Strip in Hollywood.