Platenconnectie: Forever on 2 and 4

Op maandag 11 maart overleed Hal Blaine. Sessiemuzikant met een enorme productie in de jaren 60 en 70, en onderdeel van de beruchte "Wrecking Crew". Zijn drumprestaties zijn op zoveel hits te horen dat we er een jarenlange serie Platenconnecties van op zouden kunnen zetten: naar schatting 35000 opnames heeft de man gemaakt, waarvan er 6000 op single uitgekomen zijn. Elk jaar wordt er een Grammy uitgereikt voor Plaat van het jaar; in de jaren 1966 t/m 1971 waren alle 6 deze grammy's voorzien van zijn drumpartijen.

Hal werd geboren op 5 februari 1929 in een plaatjes in Massachusetts en zou met zijn familie in 1943 naar Californische westkust verhuizen. Ervaring deed hij op bij bijvoorbeeld Count Basie, maar uiteindelijk kwam hij terecht in het sessie circuit: muzikanten die op plaatopnames meespelen en daarvoor werden betaald. Begin jaren 60 kwam hij terecht bij Phil Spector die hem opnam in de groep muzikanten die op heel veel van zijn producties meespeelden. Daar drukte Blaine ook zijn stempel op de plaat die in 1963 indruk zou maken: Be My Baby van de Ronettes. Het nummer zou net geen #1 hit worden in de Verenigde Staten, maar de drums maakten indruk en Blaine werd steeds vaker gevraagd om op sessies mee te spelen.

Zoals gezegd: de lijst met hits waarop hij meespeelde is lang: van de Pet Sound sessies met The Beach Boys, tot The Byrds (Tambourine Man) en Simon & Garfunkel (o.a. Mrs Robinson en Bridge Over Troubled Water). Dat bracht de muziek in de jaren 70, en ook toen was Hal nog erg actief. John Denver en Neil Diamond deden regelmatig een beroep op hem, maar ook met het modernere werk kon hij uit de voeten.

In 1973 schreef en nam Neil Sedaka een nummer op wat in 1975 door Captain & Tennille opnieuw op de plaat zou worden gezet, dit keer met Hal Blaine op drums en percussie: Love Will Keep Us Together. Het zou wereldwijd een hit worden, en zelfs nummer 1 in de Verenigde Staten.

In de jaren 80 nam de productiviteit van Blaine af: drumcomputers deden hun intrede en die waren nog wat goedkoper als het inhuren van Blaine, terwijl ze net zo strak konden klinken. Vergeten werd hij echter niet: toen Bruce Springsteen op Wembley een show ging geven, zag zijn drummer Max Weinberg een bekende stempelafdruk: "Hal Blaine Strikes Again". Blaine had een stempeltje met die tekst laten maken, en liet op elk stuk bladmuziek en op plaatsen waar hij gespeeld had er een afdruk van achter; een afdruk die je op heel veel plaatsen tegen komt. Hal is 90 jaar geworden.