Platenconnectie: Give Your Girl A Rose

Het is weer woensdag, en we gaan dus weer een tweetal platen met elkaar verbinden; deze week enkele uitersten in de Rock 'n' Roll.

Immens populair in de jaren 50 en begin jaren 60: The Everly Brothers bouwden voort op enkele broer-acts die hun voorgingen (Delmore Brothers en Louvin Brothers), en met de hulp van het schrijversduo Boudleaux en Felice Bryant scoorden ze hit na hit: Bye Bye Love en Wake Up Little Susie komen uit die periode. Toen ze in 1960 van platenfirma wisselden, was hun verbintenis met dit schrijversduo verbroken dankzij toedoen van de firma waaraan de Bryants verbonden waren, maar de eerste jaren bleven ze toch hits scoren met o.a. Cathy's Clown en Crying In The Rain. Het succes werd daarna minder, maar ze blijven in de jaren 60 platen produceren die van invloed waren op de muziekgeschiedenis: zo is het album "Roots" uit 1968 van grote invloed op de Country Rock geweest.

Het uitblijven van succes en het voortdurend met elkaar optrekken eiste z'n tol: in 1973 gingen de broers met ruzie uit elkaar, wat pas in 1983 bijgelegd werd en resulteerde in een concert in de Royal Albert Hall en nieuw plaatmateriaal. Paul McCartney leverde voor het album EB '84 de hit On The Wings Of A Nightingale.

Guns N' Roses werd in 1985 gevormd door leden van de bands L.A. Guns en Hollywood Rose. Frontman van de band, Axl Rose, zou in 1986 een relatie krijgen met de dochter van Don Everly: Erin. Na een aantal jaren resulteerde dat in een huwelijk in april 1990. Het was geen gelukkig huwelijk: al na een maand dreigde Axl met een scheiding, en begin 1991 werd het huwelijk nietig verklaard. Er is uit de relatie toch iets goeds voortgekomen: de klassieker Sweet Child O' Mine schreef Axl voor Erin, en ook in de videoclip had ze een rol.