Platenconnectie: Het onbekendere broertje

Nadat we vorige week in de staat Georgia waren, blijven we enigszins in de buurt voor de platenconnectie van deze week.

In het plaatsje Muscle Shoals in Alabama had je vanaf de jaren 50 een studio zitten met de naam "Fame Studios, deze is opgericht door Rick Hall. In de jaren begon het succes met opnames van artiesten als Aretha Franklin, Wilson Pickett en de Alman Brothers Band. Ook in de jaren 70 en 80 bleven er hits komen uit de studio, die tot op de dag van vandaag actief is.

Wat echter minder bekend is, is dat er nog een studio in het plaatsje was: de Muscle Shoals Sound Studio. Opgericht eind jaren 60 door enkele leden van The Musle Shoals Rhythm Section die actief waren in de Fame Studios, zouden er in de jaren 70 een aantal hits uit de studio rollen.

De eerste die we eruit willen pakken is Paul Simon met Kodachrome. Over dit nummer is een compleet verhaal op zich te vertellen: komend van zijn derde solo album "There Goes Rhymin' Simon" uit 1973 en met de titel verwijzend naar de fotorolletjes van Kodak was deze laatste fabrikant niet zo blij met het gebruik van hun handelsmerk. Na getouwtrek over en weer kwamen Simon en de fabrikant tot een overeenkomst, maar vanwege de verwijzing werd de plaat wel geboycot in een aantal landen vanwege vermeende reclame.

In 1979 kwam er een single uit van Dr Hook & The Medicine Show die ook in de studio was opgenomen: "When You're In Love With A Beautiful Woman". De band uit New Jersey met kenmerkende zanger Ray Sawyer met z'n ooglapje. Deze had-ie sinds een zwaar auto ongeluk in 1967, en men gebruikte het als verwijzing naar Kapitein Haak (Hook) uit Peter Pan. Dat Haak geen doktor was of een ooglapje had maakte niet zo heel veel uit. De band scoorde veel hits in de jaren 70 en 80, voornamelijk aangeleverd door Shel Silverstein.

Andere hits uit de studio kwamen van bijvoorbeeld The Rolling Stones, Bob Seger en Rod Stewart.