Platenconnectie: Het stokje doorgeven

Vorige week stond een drummer centraal in de platenconnectie... en deze week weer. Het stokje wordt overgegeven aan Carl Palmer, een drummer die al in de jaren 60 actief was in The Crazy World Of Arthur Brown (die van de hit "Fire"), en 1 van de 3 leden van Emerson, Lake & Palmer was.

Palmer werd vandaag 69 jaar terug geboren (20 maart 1950) en na wat omzwervingen verving hij in 1969 de drummer in The Crazy World Of Arthur Brown toen die tijdens een tour in de Verenigde Staten plotseling uit de band stapte. Daarna richtte hij samen met de toetsenist van "Crazy World..." het bandje "Atomic Rooster" op, maar ook dat was van korte duur omdat al in 1970 Keith Emerson (afkomsting van The Nice) hem vroeg om bij een nieuwe gezelschap te komen spelen: Emerson, Lake & Palmer.

Er was een directe klik met de rest van het trio en Palmer zou het hele decennium deel uitmaken van deze succesvolle formatie. Bekend van hits als Lucky Man en Peter Gunn zou de groep een grote invloed hebben op de ontwikkeling van de Symfonische en Progressieve Rock. Toen de jaren 80 voorbij waren kwamen ze in 1990 weer bij elkaar en brachten zelfs nieuw plaatmateriaal uit. In de tussenliggende periode zat Palmer echter niet stil. In 1981 zou hij deel gaan uitmaken van een nieuwe "supergroep" met John Wetton (afkomstig van King Crimson), Steve Howe en Geoff Downes (beiden van Yes). De groep noemde zichzelf Asia, en had vooral in het begin erg veel succes met hits als "Only Time Will Tell" en vooral "Heat Of The Moment". Palmer zou tot 1993 deel uitmaken van de groep, en na het bijleggen van meningsverschillen weer vanaf 2006. De band bestaat nog steeds, ondanks de vele personele wisselingen.