Platenconnectie: Hiep hiep hoera

Het is vandaag 9 januari, tijd om een "grote gitaar mijnheer" in de spotlights te zetten. Jimmy Page werd namelijk 75 jaar geleden, op 9 januari 1944, geboren in een buitenwijk van Londen. Zoals zovele van zijn leeftijd keek hij op tegen de muzikanten rondom Elvis Presley, en net als bij de Beatles was Skiffle muziek ook populair. Hij rolde de muziek in door o.a. contacten met Neil Christian ("That's Nice") en werd in de jaren 60 een sessiemuzikant. In die hoedanigheid speelde hij op een aantal bekende platen mee, waaronder het eerste album van de Kinks en de eerste single van The Who. We pikken er een tweetal andere opnames uit waar Jimmy z'n bijdrage aan heeft verleend.

In de vroege jaren van de Rolling Stones was ze de muse van Mick Jagger: Marianne Faithfull. Ze kreeg dan ook regelmatig nummers van de Stones toegeschoven, waaronder "As Tears Go By" in 1964. Deze nam ze al op voordat de Rolling Stones er zelf mee aan de slag gingen en werd een hit in het Verenigd Koninkrijk. Daarna zou ze een aantal jaar een relatie met Jagger hebben, en na een periode van overmatig alcohol en drugsgebruik zou te eind jaren 70 sterk terugkomen met "The Ballad of Lucy Jordan".

We blijven in de jaren 60, 1965 om precies te zijn, voor een legendarische opname van de band Them met natuurlijk frontman Van Morrison. Net geen nummer 1 in het de UK, maar wel de plaat die er in slaagde om het succes van voorganger "Gloria" in de Verenigde Staten kon verbeteren. Zanger Van Morrison zou na een aantal plaatopnames zijn eigen weg gaan, met natuurlijk de grote hit "Brown Eyed Girl" in 1967. Dit nummer zou hem veel bekendheid brengen, maar volgens eigen zeggen weinig geld vanwege de manier waarop het contract met de platenmaatschappij opgesteld was.

Terug naar onze gitaarheld. Na het vele studiowerk zou Jimmy Page terecht komen bij de Yardbirds, en wat later in een bandje genaamd Led Zeppelin. Hiermee was er zoveel succes dat het studiowerk voor Page niet meer nodig was om brood op de plank te krijgen - al is het alleen maar vanwege "Stairway To Heaven", de klassieker die nooit op single verschenen is.