Platenconnectie: The Sound Of The 80s

Eind jaren 70 was er ineens een apart geluid te horen op de radio. Het bandje Buggles had een hit met "Video Killed The Radio Star". Als act was het een one-hit-wonder, maar het belangrijkste lid van de band zou mede het geluid van de popmuziek in de jaren 80 bepalen. We hebben het over Trevor Horn, producer van talloze bands en als je op de naam let op platenlabels leer je z'n muzikale handtekening herkennen en schrik je van het aantal hits wat deze man op z'n naam heeft staan. Komende week, 15 juli, wordt hij 70.

We pikken voor deze platenconnectie een tweetal kenmerkende nummers uit z'n oevre. Allereerst Yes. De band schrok toen ze de afgewerkte mix hoorden: "Dit klinkt helemaal niet als ons", maar Trevor had helemaal gelijk: het zou de grootste hit blijken te worden van het bandje waar hijzelf nog een blauwe maandag deel van had uitgemaakt. Kenmerkend zijn alle kleine geluidjes die je hoort in zijn producties, of het nu synthesizers of orkesten zijn: je blijft ook na tig keer luisteren nieuwe dingen horen.

Daarvan is het album Welcome To The Pleasuredome van Frankie Goes To Hollywood ook een goed voorbeeld. Ongetwijfeld zou het zonder de inbreng van Horn nooit het legendarische album zijn geworden wat we het nu beschouwen. De hits The Power Of Love, Relax en Two Tribes zouden zeker heel anders hebben geklonken!

Andere artiesten waar Horn nog voor geproduceerd heeft zijn bijvoorbeeld Robbie Williams, Grace Jones, Pet Shop Boys, Seal en LeAnn Rimes. Maar hij is nog steeds actief, dus wie weet welke hit hij morgen aflevert....