Platenconnectie: Thou Shall Not Pass

Hoe groot je als artiest ook bent, soms opent het niet alle deuren. Vooral landen willen af en toe de grens gesloten houden; natuurlijk is het bekend van het vroegere oostblok en landen als China, maar ook in andere situaties kwam het voor.

Zo stond de Amerikaanse zangeres Gloria Estefan in Cuba op de zwarte lijst zodat platen als "1,2,3" en "Dr Beat" niet te horen waren en ze de toegang tot het land geweigerd werd. Estefan, van Cubaanse komaf en samen met haar man Emilio uitgesproken tegenstander van het toenmalige regime, besloot dan ook uit protest niet in te gaan op het verzoek in 1997 van de paus om alsnog het land te bezoeken.

Maar het hoeft niet altijd te maken te hebben met de politieke situatie in een land. De Beatles, in 1964 al enorm populair, wilden in dat jaar Israel bezoeken. Met het argument dat de band wellicht een slechte invloed had op de jeugd werd hen de toegang tot het land geweigerd. Mogelijk had het te maken met de aankomst een jaar eerder van Cliff Richard, die zo populair was dat een chaos ontstond toen hij verwelkomd werd door een grote groep fans. In 2008 schreef de toenmalige ambassadeur van Israel in Groot Brittanie een brief naar de zus van John Lennon met officiele excuses voor de weigering.