Platenconnectie: Toch twee keer stoten...

Dat Pete Best de originele drummer was van de Beatles weten veel mensen, en dat er zo nog legio muzikanten zijn die een band (al dan niet op eigen initiatief) verlieten net voordat ze doorbraken mag niet als een verrassing komen. Vandaag in de platenconnectie echter een muzikant die het zelfs twee keer gelukt is om in een bekend geworden band te zitten voor het moment van doorbreken.

We hebben het over Tony Chapman, een Britse drummer in de jaren 60. In 1950 leerden Mick Jagger en Keith Richards elkaar op school kennen en nadat ze elkaar uit het oog verloren waren, betekende de hernieuwde kennismaking in 1961 de start van hun muzikale avonturen. Ze richtten een bandje op wat zich kenmerkte door het zoeken naar de juiste muzikanten. In juni 1962 versterkte Tony Chapman de band, en droeg kort daarop ene Bill Wyman aan die de band in december zou komen versterken. Een maand later, januari 1963, werd Tony vervangen door Charlie Watts, waarmee de basis voor de successamenstelling van de Rolling Stones gelegd was.

Jaren later zou het verhaal zich min of meer herhalen. Tony Chapman zat in 1965 in een ander bandje, The Herd, en droeg ene Peter Frampton aan om ook mee te komen spelen. Hij kende hem van het bandje waar hij in zat na het verlaten van de Stones. The Herd had inmiddels een aantal singles uitgebracht toen Frampton in 1966 de band versterkte, er was inmiddels ook al een aantal wisselingen qua bezetting geweest, maar succes was uitgebleven. Nadat Frampton de zanger werd en ze een andere platenfirma gevonden hadden kwamen de successen, waarvan "From The Underworld" de grootste was. Tony Chapman was toen echter al niet meer de drummer...