Platenconnectie: De ontmoeting bij de Muur

Vandaag een meester in de platenconnectie: David Bowie.

In de jaren 70 had Bowie even wat genoeg van de hektiek om hem heen en besloot om tijdelijk in Berlijn te gaan wonen. Daar zou hij, in de Hansa-Tonstudios een drietal legendarische albums opnemen; later zou dit de "Berlijnse Trilogie" genoemd gaan worden. Daar werd hij ook veel beinvloed door de Duitse Krautrock scene, wat zeker te horen is op de albums.

Het tweede album wat hij samen met zijn producer Toni Visconti zou produceren werd "Heroes" met de gelijknamige single. Zoals wellicht bekend gaat dit nummer over twee geliefden die elkaar ontmoeten bij de Berlijnse Muur, die vanuit de controlekamer van de studio te zien was. Bowie kreeg de inspiratie voor het nummer toen hij bezig was in de studio en de eerder genoemde geliefden zag; wat hij echter pas veel later heeft toegegeven is dat 1 van die geliefden producer Toni Visconti was. Bowie hield dat lange tijd voor zich omdat Visconti op dat moment nog getrouwd was met een andere vrouw: Mary Hopkin.

Hopkin had eind jaren 60 enkele hits mede omdat ze onder de vleugels kwam van Paul McCartney en het label van de Beatles, Apple. "Those Were The Days" en  "Goodbye" waren ook hits hier in Nederland, evenals "Knock Knock Who's There" waarmee ze in 1970 een tweede plek op het Eurovisie Songfestival behaalde. In 1971 trouwde ze met Tony Visconti waar ze ook nog een plaat mee maakte als "Hobby Horse": "Summertime Summertime" - een zomerse plaat die ook op Olympia Classics voorbij komt. Uiteindelijk zou het huwelijk tussen de twee in 1981 eindigen.