Platenconnectie: Van Dolly Parton tot ZZ Top

De platenconnectie van deze week is er 1 die gelinkt wordt door iets wat nog ouder is dan de weg naar Rome: het oudste beroep ter wereld.

Eerste plaat die we daarvoor gekozen hebben is Baby I'm Burning van Dolly Parton. Een nummer uit 1978 wat in de US samen met "I Really Got This Feeling" op single verscheen. Deze laatste, geschreven door Billy Vera, deed het goed in de Country wereld, de andere kant van de single, Baby I'm Burning dus, was een bescheiden disco hit. Dolly Parton, geboren in de Smokey Mountains in het oosten van Tennessee, trok toen ze een jaar of 20 was naar Nashville, het mekka van de Country muziek en kwam daar onder de hoede van Porter Wagoner die een vaste waarde was in de Grand Ole Opry waar hij Dolly ook regelmatig liet optreden en waardoor ze decennia lang een regelmatige stroom hits scoorde in de Country lijsten. Een aantal klassiekers kwamen er uit haar pen, als You Are en natuurlijk I Will Always Love You wat later gecovered werd door Whitney Houston voor de film The Bodyguard. Ook Dolly had een aantal uitstapjes in de filmwereld waaronder The Best Little Whorehouse In Texas, samen met Burt Reynolds.

De plaat waar we aan linken is La Grange van ZZ Top. Een trio ontstaan eind jaren 60 in Houston, Texas bestaat in de bekendste samenstelling uit bassist Dusty Hill, gitarist en zanger Billy GIbbons en drummer Frank Beard, de grootste successen boekten ze ten tijde van hun album Eliminator, uitgebracht in 1983 en met de hits Legs, Sharp Dressed Man en Gimme Al Your Lovin'. Daarvoor hadden ze al de nodige albums uitgebracht, waaronder hun derde in 1973, Tres Hombres, met daarop de klassieker La Grange. En dat nummer vormt onze connectie met Dolly Parton, omdat La Grange de naam is van een plaats in Texas waar een beroemd bordeel gevestigd was ("Chicken Ranch"), exact hetzelfde bordeel als waar The Best Little Whorehouse In Texas op gebaseerd is...