Platenconnectie: Wie schrijft, die blijft

Ook deze week weer een platenconnectie: 2 platen die iets met elkaar te maken hebben en die we rond half 11 op de woensdagochtend draaien.

Carole King (pseudoniem voor Carol Klein) werd geboren op 9 januari 1942 en had gedurende haar schoolperiode kort een relatie met ene Neil Sedaka. Daarop schreef Neil zijn doorbraakhit: Oh, Carol. Het werd echter niks tussen de twee, en Carole werd verliefd op liedjesschrijver Gerry Goffin. Samen zouden ze veel succes hebben om te schrijven voor anderen, had een eenmalige solo hit met "It Might As Well Rain Until September", maar na haar scheiding van Goffin zou ze nog meer succes hebben door ze zelf te zingen, waarvan het album Tapestry in 1971 een aantal van haar grootste zou voortbrengen: "You've Got A Friend" en "It's Too Late" kwamen van dat album.

Terug naar de 60s. De eerste nummer 1 hit in de Verenigde Staten die door een gekleurde damesgroep gezongen werd kwam van de hand van het duo Goffin en King: "Will You (Still) Love Me Tomorrow" van de Shirelles was opgenomen in 1960, en zou later (in 1971) nog door schrijfster King zelf worden opgenomen op het al genoemde Tapestry album.

Een ander voorbeeld van de nummers die Gerry Goffin en Carole King schreven was een succes voor The Monkees in 1967. "Pleasant Valley Sunday" was een top 3 hit in de Verenigde Staten, maar ook succesvol in andere landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en het was net geen nummer 1 hit in Nieuw Zeeland.