Platenconnectie: De zachte G uit de Verenigde Staten

Voor de connectie deze week hebben we twee platen gekozen die gemaakt zijn in de Verenigde Staten.

Allereerst een artiest die hier in Nederland niet zo bekend is. Steve Earle is een inmiddels 63 jaar oude singer-songwriter die zich niet zomaar in een hokje laat duwen. Van Country Rock tot Roots Rock, hij doet alles, en het liefst ook door elkaar. Vanaf zijn eerste plaatopnames in 1982 doet hij gewoon waar hij zin in heeft, en regelmatig met groot succes, want hij heeft hits gescoord als Guitar Town en Copperhead Road - de laatste werd ook in het Verenigd Koninkrijk opgemerkt.

Ook het bandje Los Lobos is in Nederland eigenlijk voornamelijk bekend van enkele opnames die ze maakten voor de film La Bamba (de titeltrack en Come On Let's Go) over het leven van Richie Valens, maar de groep rondom David Hidalgo, Cesar Rosas en Steve Berlin heeft veel meer in z'n mars, getuige hoeveelheid albums die ze gemaakt hebben. Een mix van Tex Mex en Latijns Amerikaanse muziek zorgt ervoor dat ze populair zijn, dat bewees ook Paul Simon toen hij hen vroeg om mee te spelen op een nummer van Graceland (iets waar ze bij Los Lobos liever niet op gewezen willen worden).

De link tussen deze twee platen? Beide artiesten horen tot de favoriete artiesten van de Limburgse band Rowwen Hèze; Steve Earle z'n nummer "Regular Guy" is door het bandje gebracht als "Henk Is Unne Lollige Vent" en van Los Lobos hebben ze meerdere nummers gecovered, waaronder hun versie van Anselma (Bestel Mar) en Estoy Sentado Aqui als De Moan. Ze hebben zelfs gezamelijk opgetreden en muziek uitgebracht.