Supergroep

Er zijn een aantal bands die de titel "Supergroep" hebben gekregen, maar er is 1 band die daar met kop en schouder bovenuit steekt als het aankomt op het aantal hits wat de leden gescoord hebben: The Traveling Wilburys.

The Traveling Wilburys bestond uit Bob Dylan (Solo artiest), George Harrison (Solo artiest en lid van The Beatles), Jeff Lynne (Kernlid van ELO), Roy Orbison (Solo Artiest) en Tom Petty (Solo Artiest en samen met z'n band The Heartbreakers). Bij elkaar alleen al in de Nederlandse Top 40 waren ze goed voor ruim boven de 50 hits, en dan begon de Top 40 pas in 1965 - sommige leden hadden daarvoor al hits. Er zijn 2 albums uitgebracht: Volume 1 en Volume 3 (een idee van George Harrison om deel 2 over te slaan, iets waarover verschillende verhalen de ronde doen).

De band kwam tot stand doordat George en Jeff bezig waren met het Harrison album "Cloud Nine" (met daarop "Got My Mind Set On You"), en een etentje hadden met Roy Orbison, waarbij Roy zou meezingen op een track. Dit gingen ze doen in de studio die Bob Dylan thuis had, en op de weg daarnaartoe moesten ze langs het huis van Tom Petty omdat George daar nog een gitaar had liggen. Petty vond het wel leuk om mee te doen, en van het een kwam het ander - The Traveling Wilburys was geboren, en Handle With Care werd opgenomen. De platenmaatschappij vond het nummer te goed om zomaar als "vulmateriaal" te dienen, en dus werd besloten om het als band uit te brengen. Om het geheel nog wat mystieker te maken namen ze allemaal een "Wilbury" naam  aan: George Harrison werd Nelson Wilbury, Jeff werd Otis Wilbury, Roy nam de naam Lefty Wilbury aan, Lucky Wilbury werd vertolkt door Bob Dylan, en Tom Petty werd "Charlie T Wilbury Jr" genoemd. Bij het 2e album veranderde de namen overigens weer.

Na het uitkomen van Volume 1 ging men verder met Volume 3, alleen zonder Roy Orbison, die kort na het uitbrengen van deel 1 overleed. Er is kort sprake geweest dat mogelijk Del Shannon ("Runaway") deel uit zou gaan maken van de groep, maar omdat hij zelfmoord had gepleegd is daar nooit iets van terecht gekomen. Na Volume 3 werd het stil rond de groep, maar er is altijd de kriebel geweest om nog wat met elkaar te gaan doen. Toen echter in 2001 George Harrison overleed, betekende dat ook het definitieve einde van The Traveling Wilburys.

De naam van de band kwam trouwens vanuit de opnamesessies van George met Jeff voor Cloud 9. Soms ging er iets technisch niet helemaal goed, en George zei dan steevast "We'll bury 'em in the mix" - dat bleef er als een grapje inzitten en leidde uiteindelijk tot de naam Wilburys.